Är det så farligt?

In 2010 I wrote a book about public health policy, lifestyle regulations and the Swedish nanny state.

Den 1 september 2010 kom den ut på Ekerlids Förlag. Det är en debattbok som heter  “Är det så farligt? Folkbildning, förmynderi och riskabla små njutningar“.  Boken tar upp myter om bl a solarier, energidrycker, snus, alkohol, godis och spel.

Boken går att beställa från lite olika håll. Förlaget skriver mer om den här och har den till försäljning här, Adlibris säljer den här, Bokia här och Bokus här.

Allt jag bloggat om boken finns samlat under en särskild tagg, och går att läsa här. Där kan man läsa mer om boken som sådan, arbetsprocessen och nyheter som berör den.

Så här lyder bokens baksidestext:

Drömmer du mardrömmar om skumtomtar? Spelar du dataspel till midnatt, eller har du kanske lådvin i kylen? Är dessa beteenden tecken på sockerberoende, datormissbruk eller begynnande alkoholism? Borde mammor som handlar lösgodis, spelar nätbingo eller dricker vin tillrättavisas extra mycket?

Detta är bara några exempel på de fördömanden som politiker riktar mot medborgarna i folkhälsans namn. Folkhälsopolitiken har blivit en skyddad sfär för hysterier och sexism. Inom den anses det politiskt korrekt för stat och myndigheter att inskränka vardagliga beteenden, så länge de säger att det är för barnens eller kvinnornas skull. Trots att det i dag är möjligt att söka källor, granska rön och hitta fakta om larm på ett par googlande sekunder, lever folkhälsopolitiken fortfarande kvar i informationsmonopolens tidsålder.

Går det att förändra? Den ökade tillgången på information och digital teknik möjliggör en modern folkhälsopolitik som bygger på kunskap och öppenhet. Det har blivit möjligt att samla fakta, låta människor bilda sig en egen uppfattning och fatta egna beslut, i stället för att rätta sig efter politikers färdigförpackade åsikter.

Att ta eget ansvar för sin hälsa, är det verkligen så farligt?

One thought on “Är det så farligt?”

Comments are closed.