Att jobba i Danmark, del 1

Nu har jag jobbat i Köpenhamn i snart en månad, och tänkte att det var dags att skriva ner alla de där sakerna (sorry, det blev rätt långt!) som jag själv skulle vilja veta när jag fick jobbet. Så här kommer den, en guide till danska byråkratin:

1. Du har fått ett jobb i Danmark. Kul! Det första som kan vara bra att tänka på är att lönen kommer betalas ut i en annan valuta, och således skifta i kurs. Min sattes samma dag som det var rubriker om en rekordlåg dansk krona, men det är möjligt att den danska kronan sänkts lite ytterligare sen dess. Mina förhoppningar ligger helt plötsligt hos den danska ekonomin.

2. Innan du börjar jobba, eller så fort som möjligt, behöver du ett preliminärt arbetsavtal som du tar med dig till danska Skat. Det är det danska skatteverket, och avtalet behöver du för att kunna få ett danskt personnummer, CPR-nummer. Det numret får du direkt efter ett besök på Skat Øresund, och lämnar du sedan till arbetsgivaren så att den kan fylla i det i arbetsavtalet och göra det fullständigt.

Skat Øresund är ett eget skattekontor för sundspendlare  som på Sluseholmen i Köpenhamn. Jag tog mig dit genom kollektivtrafiken, det vill säga tåg till Ørestad, metro till Bella Center, och en buss i ett par stationer. Tror det finns en buss från Hovedbanegården också men den går inte lika ofta. Väl vid Sluseholmen ligger skattekontoret bakom ett par hus. Titta dig om kring och ha med adressen så borde du hitta.

När jag var på skattekontoret hade jag med mig mitt anställningsavtal och mitt pass. Försökte först visa upp mitt körkort, men de bara tittade de på och skakade på huvudet åt (lika dant hos banken, pass verkar bra att ha med vid viktiga legitimeringstillfällen). Skatteverkstjänstemannen frågade efter ett personbevis, vilket jag inte hade med mig, men nöjde sig med att min adress stod på arbetsavtalet. Besöket gick snabbt, jag fick ett CPR-nummer direkt, och ett par skattesiffror att ta med mig till min arbetsgivare (skattetabell och avdragsuppgift för resor över bron, någon sorts skattejämkning).

3. När du har ett CPR-nummer så kan du besöka en bank. Jag var lat och körde samma bank jag har i sverige, Nordea. När jag ringde Nordea Sverige för att ta reda på hur jag skulle göra för att öppna ett konto i danmark tyckte killen som svarade i telefon att jag skulle besöka ett nordea-kontor i malmö för att skaffa mig ett introduktionsbrev att ta med mig till danmark. Typ ett papper som berättar hur mycket tillgångar och skulder jag har där, och att att man är en exemplarisk kund. Så jag gick till banken i malmö för att göra det. Köade i en dryg halvtimma (tack för att du väntade med mig ceciliai!) för att komma fram till en banktjänsteman som menade att jag inte alls skulle behöva ett introduktionsbrev, det skulle gå bra att öppna ett konto i danmark ändå. Jag och tjänstemannen kom fram till att det var bättre att skriva ut ett brev nu när jag ändå hade köat (lite jobbigt att behöva åka till malmö på dagtid för att fixa det), och det kanske var bra, för väl på banken i köpenhamn så tittade de och frågade saker om det där pappret.

Så, till bankkontoret i köpenhamn. Givetvis valde jag det stora nordeabankkontoret som ligger precis vid västerbro & lätt att hitta till, inte det som ligger 500 meter från mitt jobb. Banköppettider är lika usla i danmark (10-16), mitt besök gick snabbt, men jag fick återkomma vid senare tillfälle eftersom de inte hann med att upprätta kontot under just den eftermiddagen. Vid mitt nästa besök (veckan efter, på lunchen) tog det lite längre tid, men behövde mest skriva på en massa papper. Det man behöver för att jobba i danmark är ett dansk bankkonto som jobbet kan sätta in lön på. Det finns speciella bro-konton, men jag har ett helt vanligt nordea-konto. Dock ska det enligt vara gratis för mig att föra över pengar mellan mitt danska och svenska konto, om det faktiskt stämmer vet jag inte riktigt. Man ska också se till att ha ett NEM-ID, en slags dansk e-legitimation som funkar både för bankärenden och skatteärenden, typ. Jag skaffade också ett danskt visakort som är ett dankort, eftersom många danska småbutiker och till exempel taxi sällan tar vanliga kreditkort. Dankort har inga (eller väldigt låga, kommer inte ihåg vilket) kortavgifter vilket gör det mer fördelaktigt. Om man vill slippa släpa på en massa kontanter kan således dankort vara att föredra.

4. Sådär, då är det mesta ordnat. I teorin i alla fall. Pendlarkort inhandlas hos skånetrafiken. 1900 spänn mellan malmö och köpenhamn. Som tur är ingår lokaltrafiken i båda städerna, men ni som tycker att 690kr för att SL-kort är mycket kan ju ja. Precis. Åker man bara in en dag till köpenhamn är tipset att köpa en tur-och-retur-biljett (kostar mellan 168-208). Då gäller den hela dagen, på all köpenhamnslokaltrafik och man slipper leta upp biljettautomat när man ska hem (skånetrafiken har bara egna på två ställen i stan).

5. Jag hade problem med NEM-ID-systemet. Min tillfälliga aktiveringskod fungerade först vid fjärde tillfället. Eftersom jag inte har något danskt mobilnummer behövde jag få hem ny kod på post. Vilket, alltså hände tre gånger. Post mellan danmark och sverige tar några dagar. Väl aktiverat är det rätt smidigt.

6. Bra resurser är Øresund direkt, Google Translate och en stor portion tålamod. Jag fick rådet att generellt räkna med sämre webbplatser och att se till att åka in och träffa myndigheter och institutioner på plats. De flesta klarar av att förstå svenska uppblandad med engelska (förutom en kille på nem-id-supporten som vägrade allt annat än danska) och det mesta löser sig med tid.

Det finns säkert en massa fler pendlarstrul att rapportera om efter lite längre tids arbete på andra sidan sundet. Och då tänkte jag uppdatera det här, eller samla ihop och skriva nytt. Kommentarer som kan bidra med att lösa knutar i öresundsbyråkratin uppmuntras.

3 thoughts on “Att jobba i Danmark, del 1”

  1. När jag jobbade i Danmark hade jag ett konto i Danske Bank. Jag vet inte hur det står sig mot Nordea vad gäller de rent ekonomiska bitarna, men en stor fördel var att de hade ett litet kontor på Kastrup med väldigt generösa öppettider (6-20 eller något sådant). När jag tänker till lite tror jag Nordea hade ett kontor där också, men jag är inte 100% säker.

  2. Intressant. Jag bor i Danmark, men arbetar i Sverige. Så det är ju lite omvänt. Men när jag upprättade mig i Danmark var det inga problem att använda mitt svenska körkort. Har _aldrig_ behövt använda pass i någon situation i Danmark. Kanske är det olika beroende på vart man hamnar. Köpenhamnare är ju lite mer misstänksamma mot allt. Samtidigt bor jag i norra Danmark (Vendsyssel), vilket väl snarare är som Norrland i Sverige (för en köpenhamnare är det enoooormt långt bort att åka bil 4 timmar till Ålborg). Där behövde jag bara traska in på närmsta borgarservice i kommunen och få CPR och bli ansluten till alla socialförsäkringssystem som jag möjligen skulle behöva. Bankerna var inte heller några problem. Kontot hade de öppnat på några få röda, och jag behövde bara signera ett enda papper. Det enda som är lite jobbigt just nu är att få Skatteverket i Sverige att acceptera mina avdrag (jobbar statligt i Sverige, så jag beskattas där).

Comments are closed.