Google vill förhandsgranska sajter

I dag skriver jag ju om Piratebay-domen och Google i Kvällsposten, om hur begreppet samhällsnytta kan styra en hel marknad, och hur tunn gräns det är mellan ansvarsfrihet och innehållsansvar för företag som tillhandahåller tjänster på nätet.

Nu visar det sig att Google kommer börja lägga sig i sökresultatens innehåll allt mer, plocka bort sidor på uppmaning av rättighetsinnehavare, och förändra komplettera-automatiskt-systemet vid sökningar för att ta bort sökningar som starkt anknyter till piratkopiering. Det som får mig att bli mest upprörd är den här meningen att de ska “experiment to make authorised preview content more readily accessible in search results“.

Man talar alltså redan nu om “authorised content”, och man går på ett enda steg, från att vara en hyfsad neutral aktör som bistod med de sökresultat folk vill ha, till att premiera godkänt material, och utesluta annat på uppmaning av eventuella rättighetsinnehavare. Jag vill som Anna Lundbergh, ha tillbaka mina neutrala sökresultat!

I går klubbades filmcensurens avskaffande igenom i Sverige, och till exempel HAX menade att den snabbt skulle ersättas med internetcensur på EU-nivå. Tyvärr verkar Google bli före, inte med en censur, men med att värdera innehåll, och premiera godkänt sådant.

Det är ytterst riktigt, riktigt tråkigt, att Google tar steget och börjar lägga sig i innehållet allt mer. Google skriver själva om förändringarna här.

One thought on “Google vill förhandsgranska sajter”

  1. Bra att du ryter till, det behövs så de inte får för sig något. Troligen kan du (/vi) ändå vara säkra på att de “10 länkarna” i listan med sökträffar kommer fortsätta att vara äkta resultat. Då Google har en musiktjänst som konkurrerar med iTunes kan man tänka sig att de vill gå puffa för den tjänsten när de “funderar på att göra godkänt material” lättare att hitta. Det om att godkänna har jag för mig att de nämnde i kontexten musik och film, medan din bloggpost kan tänkas tolkas som att det gäller hela internet. Det vore ju lite skillnad där. Att deras autocomplete och Instant inte föreslår ord så som torrent och warez i tillägg till sex och porn och andra väldigt vanliga sökord är kanske inte så hemskt. Jag har inte förstått det som att hela sökindexet ska filtreras — och när det görs brukar de lova att berätta att någonting filtrerats, eller hur var det?

Comments are closed.